10 Eylül 2017 Pazar

SEREBRAL PALSİ VE KONUŞMA TERAPİSİ (1)


Serebral Palsi (SP) doğum öncesi, doğum sırasında ve doğum sonrasında beyinin değişik nedenlerle etkilenmesi sonucu ortaya çıkan kalıcı, ilerleyici olmayan bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Doğum sonrası dönem çeşitli uzmanlar arasında farklılık göstermekte ve 2-5 yaş arasında beynin etkilenmesi de SP olarak kabul edilmektedir. SP’de sadece hareket etkilenmez, beynin etkilenen bölgesine göre çocukta farklı problemlerde görülerbilir. Serebral Palsi’ye eşlik eden diğer bozukluklar şöyle sıralanabilir.
·         Mental Problemler
·         Epilepsi
·         Duyu Algı Bozuklukları
·         Görme Bozuklukları
·         İşitme Bozuklukları
·         Konuşma Bozuklukları
·         Oral Motor Problemler
·         Diş Problemleri
·         Solunum Problemleri
·         Üriner sistem Problemleri
·         Gastrointestinal Problemler
·         Ağrı
·         Davranış problemleri
SP’li çocukların çoğunda, değişik şekillerde ve oranlarda konuşma problemleriyle karşılaşmaktayız. Son yıllarda yapılan araştırmalarda SP’li çocukların yaklaşık olarak %50’sinde iletişim bozukluğu görülmektedir. SP’li çocuklarda konuşma bozukluğu ve ek olarak işitme, görme, diş, solunum ve mental problemler de görülebilir. Dil ve konuşma terapisi planlanırken tüm bu problemlerin hepsi göz önünde bulundurulmaktadır. Terapiye başlanmadan çocukların ek problemleri ilgili uzmanlar tarafından değerlendirilmeli ve tedavilerine bir an önce başlanmalıdır.
Örneğin işitme kaybı olan bir çocuğun mutlaka odyolojik muayenesi yapılmalıdır. Çocuğun işitme kaybı hafif düzeyde değilse, işitme kaybının derecesine göre işitme cihazı, koklear implant ya da beyin sapı implantı kullanması gerekmektedir. İşitme kayıplı bir çocuk hem işitme hem de konuşma terapisini beraber almak zorundadır.
Aynı şekilde çocuğun diş yapısı ile ilgili bir sorunu varsa sesleri doğru üretmekte sorun yaşayacaktır. Terapi sürerken aynı zamanda diş tedavilerini yaptırabilirler.
Yarık damak dudak problemi de konuşma terapisinden oldukça fayda gören bir gruptur. Bu çocukların tedavisinde sık sık cerrahi müdahaleler gerekmektedir. Çocukların ameliyatları devam ederken konuşma terapileri de beraber ilerlemektedir. Yarık damak dudaklı vakalarda solunum fizyoterapisi ve yutma tedavisi önemli yer tutmaktadır.

SP’li çocuklarda duyu bütünlüğü bozukluğu da görüldüğü için bu konuda eğitim almış bir fizyoterapistle ya da ergoterapistle beraber çalışmak çok yerinde olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder